Valikko Sulje

Kalligrafiapäivät

Kalligrafiapäivät on jokavuotinen Kalligrafiayhdistyksen järjestämä tapahtuma kaikille kauniista kirjoittamisesta kiinnostuneille. Kalligrafiapäivät järjestetään vuosittain noin viikko ennen juhannusta. Työpajoja on tarjolla 3-5 erilaista ja opetusta on kaikentasoisille harrastajille.

Kalligrafiapäivät 2022

Lisäinformaatiota tulossa alku vuoden aikana.

Kalligrafiapäivät 2021

Kalligrafiapäivät pidettiin koronatilanteen vuoksi verkossa viikonloppuna 19.-20.2021. Osallistujia kolmelle eri kurssille oli reilu 40 henkilöä. Kurssit toteutettiin Microsoft Teamsin välityksellä Kankaanpään opiston toimesta.

Suomen Kalligrafiayhdistyksen puheenjohtaja Pauliina Yliniitty toivotti kaikki tervetulleeksi lauantaina. Päivä jatkui omissa ”luokissa” opettajan johdolla. Lounasta oli mahdollista syödä yhdessä molempina päivinä ”olohuoneessa”. Sunnuntaina iltapäivällä kokoonnuttiin vielä kerran olohuoneeseen nauttimaan päiväkahvit. Samalla pidettiin pienet arpajaiset, jonka onnettarena toimi yhdistyksen varapuheenjohtaja Tarja Itälaakso. Onnea voittajille!

Kalligrafiapäivät onnistuivat verkon välityksellä ihan mukavasti, mutta aina on tietysti kivempaa, kun pääsee tapaamaan vanhoja ja uusia tuttavuuksia paikan päällä. Toivottavasti ensi vuonna pääsemme järjestämään kalligrafiapäivät entiseen tapaan!

Kiitos Kankaanpään opisto! Kiitos opettajat ja opiskelijat!

Kirjaimet kuin koru

Kalligrafiapäivien kurssien vetäjiksi tulevat kalligrafit Gaynor Goffe, Veiko Kespersaks ja Marika Koskimäki.

Gaynor Goffe

This course is suitable for all levels, from beginners to advanced, as much of the tuition is on a one-to-one basis as well as frequent group demonstrations. Italic is a key script for calligraphers, useful both in its basic form and in its many interesting variations. Exercises and projects will be given by Gaynor to lead each person forward at his/her own pace. The script(s) will be used in the layout and design of short texts including use of colour in the pen as well as the background.

Gaynor Goffe has been a professional calligrapher for 40 years. She works to commission and is well-known for teaching, including at the Roehampton Institute and at the Reigate School of Art & Design. She is a fellow of the Calligraphy & Lettering Arts Society, the Society of Scribes & Illuminators, an elected member of Letter Exchange and has taught widely throughout Europe, the USA and Japan. Her calligraphic interest lies particularly in exploring text relating to natural landscapes and incorporating calligraphy, carved stone and mixed media in exploratory works. She has written two calligraphy books and in 2000 she was awarded a lifetime achievement award by the Calligraphy & Lettering Arts Society. Her typeface ’Hamada’ was commissioned and digitized by Linotype in 2009.

Veiko Kespersaks

”Mitä on moderni kalligrafia?” Tähän kysymykseen olen joutunut nykyään usein vastaamaan. Modernia kalligrafiaa on vaikea määritellä, koska niin moni tyylilaji sopii siihen. Copperplate ja spencerian ovat vanhoja, perinteellisiä kirjoitustyylejä, joita kirjoitetaan hiusterällä, samoin kirjoitetaan myös modernia kalligrafiaa. Kirjoitustyyli on näyttävää, joustavaa ja eri tilanteissa monipuolisesti käytettävää. Se on kalligrafian uusi tyylilaji, tyyli, jolla voi rikkoa perinteitä ja tehdä ihan oman näköistänsä kirjoitusta. Tällä tyylillä saat aikaan näyttäviä töitä ja sitä on helppo lukea.

Tekemällä ja harjoittelemalla syntyy luottamus omaan tekemiseen, jolloin kauneus ja kriittisyys ovat osa valmista tekstiä. Omia töitä kriittisesti katsomalla kalligrafi löytää visuaalisesti parhaat ratkaisut sommittelussa. Harjoitukset aloitetaan hienovaraisesti ja johdonmukaisesti muutamilla helpoilla perusteksteillä ennen kuin siirrytään visuaaliseen ja jännittävään osaan projektia. Silloin kirjaimet, sanat ja teksti ovat vierekkäin. Yhdistetään kirjainmuotoja niin, että niistä syntyy kokonaisuus. Sen jälkeen alamme rikkoa kaikkia sääntöjä! Työpaja on tarkoitettu niin kokeneemmille kuin myös kalligrafiaa aloitteleville.

Marika Koskimäki

Kaunis kirjoitus, korukirjoitus, kalligrafia, moderni kalligrafia – harrastukselle löytyy monta nimeä, mutta kaikki oppivat kirjoittamaan kauniisti. Tervetuloa oppimaan kaunista tekstausta ja kalligrafiaa erilaisin tekniikoin ja välinein. Kurssi alkaa peruskirjaimistoilla ja tasaterillä, joten kaikki pääsevät hyvin tutustumaan kalligrafian perusteisiin ihan alkeista saakka. Sekoitamme myös tekstausmusteet itse.

Viikonlopun aikana suunnitellaan pieni valmis työ oppien samalla tekstin sommittelua paperille, kuoriin ja kortteihin. Opitaan  tekemään muutamia erilaisia kauniita taustoja kalligrafiatöihin. Pienillä keinoilla saat runotaulun loistamaan herkästi. Samalla tutustutaan erilaisiin väreihin, kuten Pan Pastelleihin sekä tekstattavan paperitaustan värjäystekniikoihin, opettaja näyttää muutamia helppoja tekniikoita. Kurssi sopii sekä vasta-alkajille että kursseja jo käyneille.