Valikko Sulje

Kalligrafiapäivät

Kalligrafiapäivät on jokavuotinen Kalligrafiayhdistyksen järjestämä tapahtuma kaikille kauniista kirjoittamisesta kiinnostuneille. Työpajoja on yleensä tarjolla 3-5 erilaista ja opetusta on kaikentasoisille harrastajille.

Kalligrafiapäivät 2023

Tervetuloa Kalligrafiapäiville 2023!

Kalligrafiapäivät järjestetään tulevana kesänä Kristiinankaupungissa Pohjanmaalla länsirannikolla. Kalligrafiapäivien 2023 järjestelyt tapahtuvat yhteistyössä Kristiinankaupungin Kansalaisopiston ja Suomen Kalligrafiayhdistyksen kanssa. Mukana järjestelyissä ovat myös majoittajien osalta Hotelli Krepelin, Eleonora B&B, Hotel Leila ja Hotel Alma sekä ateriapalveluista vastaa Cafe Tinka Oy.

Ajankohta: pe 9. – su 11.6.2023.

Paikka: Kristiinankaupungin Ruotsinkielinen lukio, Ulrika Eleonorantie 3, 64100 Kristiinankaupunki

Tarjolla viisi monipuolista ja erilaista kurssivaihtoehtoa Sinulle valittavaksi.

Kristiinankaupungissa ei ole omaa erillistä opistoa asuntoloineen, joten järjestelyt ilmoittautumisten suhteen tapahtuvat seuraavasti:

  • ilmoittaudu haluamallesi kurssille (kans.opiston linkki),
  • varaa majoitus,
  • ruokailu tapahtuu paikan päällä ohjelman ohessa normaalisti, tästä tulee vielä lisätietoa myöhemmin.  

Ilmoittautuminen kursseille tapahtuu Kristiinankaupungin kansalaisopiston kautta.

KURSSI-ILMOITTAUTUMINEN:

Voit ilmoittautua seuraavasta linkistä: https://www.opistopalvelut.fi/kristinestad/

Ilmoittautuminen avautuu 2.1.2023 kello 08:00. Voit myös ilmoittautua puhelimitse kansliaan 0401544805 tai 0407766530.

Ilmoittautua voi 21.5.2023 saakka. Kursseille ilmoittaudutaan tänä vuonna kuten kansalaisopistojen kursseille yleensäkin. Ilmoittautuminen pitää sisällään opetuksen (majoitus ja ruokailut maksetaan erikseen). Kalligrafiapäivien kurssille on kaksi eri kurssimaksuvaihtoehtoa, yhdistysjäsen 43 euroa ja ei-jäsen 79 euroa.

MAJOITTUMINEN:

Kalligrafiayhdistys on varannut Kalligrafiapäivien ajaksi osallistujien käyttöön majoitustilat aivan kurssipaikkamme läheisyydestä Hotelli Krepelinistä, Eleonora B&B:stä, Hotelli Leilasta ja Hotelli Almasta. Voit varata itse majoituksen Sinulle sopivin vaihtoehdoin seuraavien linkkien kautta.

Huoneistovaihtoehtoja on useammanlaisia, muutaman hengen huoneistosta myös yhden hengen huoneisiin. Ota mielellään Majoittajiin suoraan yhteyttä ja sovi heidän kanssaan sopiva huoneisto. Huonehinnat yhteismajoituksella ovat 40-50e/yö, ja yhden hengen huoneet 90-100e/yö. Lisätietoa saat varatessasi majoituksen. Tutustu mielellään majoittajien sivuihin ja tarjolla oleviin huoneistovaihtoehtoihin seuraavista linkeistä. Hotelli Krepelin ja Eleonora B&B sijaitsevat aivan toisiaan vastapäätä. Saman kadun varrella lähistöllä sijaitsevat Hotel Leila sekä Hotel Alma, joten kaikki majoituspaikat ovat lähellä toisiaan.

LINKIT MAJOITUKSIIN:

Hotelli Krepelin: http://www.krepelin.fi/
Läntinen Pitkäkatu 8
64100 Kristiinankaupunki
+ 358 400 987 978
info@krepelin.fi

Eleonora B&B: http://www.eleonorabb.fi/
Läntinen Pitkäkatu 15
64100 Kristiinankaupunki
+358 44 491 6136
sales@eleonorabb.fi
www.eleonorabb.fi

Hotel Leila & Hotel Alma www.hotelleila.fi
Läntinen Pitkäkatu 39 (Reception molempiin)
64100 Kristiinankaupunki
+358 404 185 185
hotel@hotelleila.fi
www.hotelleila.fi

RUOKAILUSTA:

Kalligrafiapäivillä järjestetään opetuksen ohessa myös ruokailut “perinteiseen tapaan”. Maksu ruokailusta tapahtuu paikan päällä ja aikatauluista tulee lisätietoa myöhemmin. Ateriapalvelut hoitaa Cafe Tinka kurssipaikallamme.

Ohessa lisätietoa myös kurssivaihtoehdoista ja opettajaesittelyt, ole hyvä!

Ole mielellään yhteydessä, jos suinkin kysyttävää,
– Tarja puheenjohtaja@kalligrafia.org / 040 734 6116 tai
– Pauliina varapuheenjohtaja@kalligrafia.org / 045 673 9462

Kalligrafiapäivistä löydät tietoa myös Sulkasen numerosta 01/23. Seuraathan myös facebook-, ja instagram- sivujamme, johon päivitämme myös tietoa kevään mittaan Kalligrafiapäivistämme. Kesällä tavataan!

KURSSIVAIHTOEHDOT: (kaikki kurssit kestävät pe-su)

Freestyle Kalligrafiaa

Opettaja: Marika Koskimäki
Opetuskieli: suomi ja englanti

Kurssin sisältö ja tavoite: Freestyle pajassa aloitetaan harjoittelemalla hieman perusaakkosia, lämmitetään käsi muutamien rentojen harjoitusten kautta ja jatketaan erilaisin välinein kirjainten tuottamista, vapaammin ja rytmikkäämmin. Valmistamme itse osaksi kirjoitusvälineemme, jolloin jokaisella on omanlainen uniikki ote tekemiseen. Näiden työvälineiden ja musteen sekä luovuutta avaavien harjoitusten avulla kirjaimet alkavat muodostaa erilaisia muotoja; avattuja ja suljettuja, venytettyjä, pyöristettyjä, kasattuja, revittyjä,  leikattuja, nopeutettuja ja hidastettuja. Tutkimme sommittelua sekä eri aikakausien kalligrafiataiteilijoiden teoksia ja opimme niistä. Lauantain aikana alkaa muodostua papereihin erityyppisiä, jopa abstrakteja muotoja, jotka muistuttavat kirjaimia tai niiden sisätiloja, kuvioita ja originaaleja, jopa kuoseja,  joista sunnuntain aikana valmistuu yksi tai useampi valmiimpi teos joko kankaalle tai laadukkaalle paperille, oman valinnan mukaan. Katsomme yhdessä erilaisin rajauskeinoin, mikä parhaiten sopii kuhunkin teokseen, tyyliin ja tarinaan.

Taso: Työpaja sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille

Opettajan esittely omin sanoin: Olen Marika KK, kuva- ja kirjaintaiteilija ja taidemaalari, Etelä-Pohjanmaan lakeuksilta.Taidettani voisi luonnehtia sanoilla: Kokeileva, yhdistelevä, tuntuva, abstrakti. Käytän pääasiallisesti omavalmisteisia maalausvälineitä, sivellintä, akryylimaaleja ja kangasta yhdistettynä valokuvaan, erilaisiin esineisiin, installaatioihin tai kollaaseihin. Lisäksi kokeilen rohkeasti erilaisia tekniikoita, toisiinsa sopimattomiakin yhdistelmiä. Useimmiten kuvakieleni on ei esittävää ja abstraktia, jota voi kukin tulkita itse. Teoksissani esiintyy usein kirjaimia tai niiden muotoja. Tavoitteeni on tuoda esiin myös kirjaintaidetta erilaisissa ympäristöissä, pinnoilla. Yllätyksellistä, niinkuin taide on. www.marikakk.com

Mixed media

Opettaja: Teija Tiilimäki
Opetuskieli: suomi

Kurssin sisältö: Mixed media on nimensä mukaisesti sekatekniikkaa, jossa käytetään useaa tekniikkaa samaan työhön. Mixed mediaa on esimerkiksi canvastaulun tekeminen omalla persoonallisella tyylillä. Työn lopputuloksen määrää siihen käytetyt materiaalit ja tekijän tyyli. Jos johonkin vaiheeseen ei ole tyytyväinen, aina voi peittää virheet ja aloittaa uudelta pohjalta. Oma tyyli kehittyy tekemällä ja valmis työ on useimmiten tekijänsä näköinen. Mixed mediassa voi käyttää paljon erilaista välineistöä ja aineita tai vaihtoehtoisesti töitä voi toteuttaa hyvinkin vähäeleisesti. Vain mielikuvitus luo puitteet työskentelylle.

Tavoite: Toteutamme useita valmiita töitä jokaisen kurssilaisen persoonan mukaan. Tutuiksi tulevat  esim. monet mediumit, pohjustusaineet, värit ja paperit.

Taso: Kurssi sopii kaikille, jotka haluavat saada aikaan persoonallisia töitä ja nauttivat erilaisten värien ja mediumien ja papereiden ja välineistön yhdistelemisestä samaan kokonaisuuteen.

Opettajan esittely omin sanoin: Olen opettanut kalligrafiaa, korttiaskartelua ja kuvataiteen erikoistekniikoita vuodesta 1999 monella eri paikkakunnalla Suomessa. Minulla on pieni puoti/työhuone Porin Puuvillassa, jossa pidän myös omia kurssejani ja työpajoja pitkin vuotta.
https://www.instagram.com/teijantekemaa/?hl=fi

Kirjaimia Ben Shahnin tapaan

Opettaja: Tessi Ranta-aho
Opetuskieli: suomi ja englanti

Kurssin sisältö ja tavoite: Tutustua Ben Shahn-maisiin kirjaimiin ja leikkiä kirjaimilla värein ja muodoin. Välineinä tasaterät ja folded pen tai kolakynä (tehdään kurssilla) ja erilaiset kynät, musteet ja värit. Kurssilla valmistetaan pieni mallikirja Ben Shahn -kirjaimista.

Taso: Osallistujilla ei tarvitse olla kalligrafista kokemusta.

Opettajan esittely omin sanoin: Olen intohimoinen kalligrafian harrastaja, yleisön pyynnöstä kalligrafian ope. Aloitin tekstausharrastuksen vuosien haaveilun jälkeen vuonna 1991 Toini Lehtosen opissa  Vantaalla. Kävin useita hänen kurssejaan sekä Liisa Uusitalon ja Päivi Vesannon kursseja. Vuosien ajan harrastus uinui joulukorttitasolla, kunnes vuonna 2015 kävin kepeän Italicia tusseilla -kurssin ja kipinä roihahti liekkiin. Ystävät innostuivat tekemisistäni, ja pyysivät opettamaan tekstausta, kalligrafiaa ja tarjosin sitä Vantaan aikuisopistoon kevääksi 2016. Vantaan lisäksi olen opettanut kalligrafiaa pääkaupunkiseudun muissa aikuisopistoissa: Espoossa, Keravalla,  Tuusulassa ja tästä syksystä alkaen myös Nurmijärvellä

Opiskelen parhaillaan neljättä vuotta Kuvataiteen taiteen perusopetuksen oppimäärää Vantaan aikuisopistossa.  Opinnot ovat olleet monipuoliset ja kattaneet kuvataiteen eri suuntia. Opiskelen myös Kalligrafiayhdistyksen Kalligrafian perusopintoja. www.pystyraita.fi

Perus Italic (Renessanssinen Italic)

Opettaja: Veiko Kespersaks
Opetuskieli: suomi

Kurssin sisältö: Tällä kurssilla perehdytään siihen, mistä ajankohdasta Italic-kirjoitus on peräisin ja mistä se on saanut muotonsa vuosisatojen saatossa. Perehdytään kahteen kirjoitustyyliin, Bemboon ja Bernardino Cataneo. Tavoitteena olisi, että kurssin lopuksi osallistujat suunnittelisivat ja tekisivät oman työn Italicilla. Kurssi rakentuisi niin, että kaikilla olisi mahdollisuus osallistua, niin vasta-alkajat, kuin kalligrafiaa pidempäänkin tehneet.

Kurssin tavoite: Tämä kurssi on tarkoitettu kaikille jotka haluavat oppia käyttämään Italic kirjoitusta. Kirjoituksessa on vapaa käden liike, mihin helpot kirjainmuodot antavat mahdollisuuden. Sitä kirjoitettiin alun perin sulkakynällä ja se antoi kirjoitukselle enemmän mahdollisuuksia. Meidän haasteenamme on toteuttaa teksti tasaterällä ja antaa kirjoitukselle samanlainen vapaa, rytmikäs liike ja muoto. Kurssilla opitaan ymmärtämään kolme avainsanaa; KULMA, VAHVUUS JA MUOTO.

Taso: Kurssi sopii aloittelijoille, kuin myös pidemmän aikaa kalligrafiaa tehneille. Kaikille, joilla on avoin mieli oppia uutta ja omaksua uusia vaikutteita kalligrafiassa.

Opettajan esittely: Veiko Kespersaks on Suomen Kalligrafiayhdistys ry:n mestarijäsen. Hänellä on vuosien kokemus kalligrafian opetustyöstä Suomessa ja muualla maailmalla. Tällä hetkellä hän johtaa omaa menestyvää kalligrafiastudioa Lontoossa. Hänen uusin kirjansa, ”Flourish”, on julkaistu vuonna 2021. Veikon tunnit ovat sopivia eritasoisille opiskelijoille ja kursseilla hänen tärkein tavoitteensa on luoda innostava ilmapiiri, jossa jokainen opiskelija voi kasvattaa taitojaan ja oppia uusia, odottamattomiakin, asioita ja ulottuvuuksia.
www.calligraphy.co, www.calligraphystudio.co.uk

Uncial and Celtic Illumination

Kurssin opettajat Tania Crossingham ja Pauliina Yliniitty

Tanian osuus: Celtic Illumination
Teaching language: English

Pauliinan osuus: Unsiaali
Opetuskieli: suomi ja englanti

Level: beginners and advanced
Osallistujien taso: aloittelijat ja edistyneet

Description: Students will learn how to create a simple border made up of a combination of Zoomorphic knotwork and geometric patterns in the Insular style. Students will briefly study examples of the illuminated versals from Insular manuscripts and create their own based on instructions given. Create a simple final piece using all of these elements combined with the Uncial calligraphy taught by Pauliina.

Kurssin sisältö: Kurssin aikana opit unsiaali kirjoituksen perusmuodot sekä välistämisen. Kurssin aikana toteutetaan pieni työ, jossa kurssilaiset yhdistävät unsiaali kirjoituksen Tanian opettamiin kelttiläisiin solmukuvioihin.

Aim: You will learn how to draw the basic strokes and forms of Uncial letters. You will also learn how to do basic celtic knotwork and how to make a simple celtic border using zoomorphic and geometric designs. You will also learn how to create some simple decorated versals.

Kurssin tavoite: Opit piirtämään unsiaali kirjainten perusviivat ja -muodot. Opit myös kelttiläisten solmukuvioiden piirtämisen perusteet sekä piirtämään yksinkertaisia reunakoristeita käyttäen eläinhahmoja ja geometrisia kuvioita.

A short introduction about Tania:  I am an artist who has been creating and teaching illuminated manuscripts for 33 years. I am formally trained as a high School Art teacher and taught school students for 4 years before I launched my career as an artist. I now create illuminations and heraldic artwork for clients all over the world. www.tania-crossingham.com

Pauliinan esittely: Olen kalligrafi ja kalligrafian opettaja. Valmistuin kalligrafiksi 2014 Satakunnan ammattikorkeakoulusta. Tämän jälkeen olen opettanut kalligrafiaa monilla eri paikkakunnilla Suomessa ja nykyisin olen keskittynyt nimenomaan opettamiseen. Harrastan lukemista ja liikuntaa. www.pauliinayliniitty.com

Kalligrafiapäivät 2022

Kalligrafiapäivät 17-19.6.2022 pidettiin Limingassa Pohjois-Pohjanmaalla!

Monen vuoden odotus palkittiin ennen juhannusta, kun saimme kokoontua Kalligrafiapäiville. Oli ilahduttavaa tavata vanhoja ja uusia tuttuja, päästä lähikurssille ja virkistyä kulkien inspiroivassa ympäristössä.

Luokissa perehdyttiin yhdessä niin fraktuuran kirjaimiin, copperplaten koristeisiin kuin italialaiseen viiniköynnös koristeluun.

KALLIGRAFIAPÄIVIEN KURSSIVAIHTOEHDOT

Course: Italian White Vine Illuminated Letter C
Teacher: Tania Crossingham
Teaching language: English

Description: Learn how to create this illuminated letter based on designs from fifteenth century Italian manuscripts. There will be step by step instructions on how to draw the design, then paint it. You will also learn how to add gold leaf to your work.

A short introduction: Tania Crossingham is an Australian artist who moved to Finland in 2018. She has been creating illuminated manuscripts for over 30 years. Tania began her career as an Art and History teacher, then started her business as a solo illumination artist. Her love of teaching continued as she started her School of Illumination with live classes. Hundreds of people have enjoyed her workshops and have been inspired to continue illumination for themself. After moving to Finland, the online SCHOOL OF ILLUMINATION was opened to students across the world.

Kurssi: Copperplate flourished / Koristeellinen copperplate
Opettaja: Veiko Kespersaks
Opetuskieli: Suomi

Kurssin sisältö: Tällä kurssilla on mahdollista oppia copperplate-tyyliä niin harrastuksena kuin myös täydentämään omaa ammatillista kalligrafian taitoa. Hiusteräkalligrafia on saanut inspiraationsa perinteisestä copperplatesta, mutta tällä kurssilla on kuitenkin nykyaikainen ote kirjoitukseen. Kurssilla opitaan luomaan oma kursiivinen kirjoitustyyli sekä hyödyntämään omaa luovuutta. Kurssilla käytetään erikokoisia ja tyylisiä kirjaimia sekä erilaisia koristeluja kirjaimissa ja teksteissä. Opettelemme kirjaimia, kirjoitusta, koristelua, luovuutta, pidämme hauskaa ja nautimme yhdessä tekemisestä.

Lyhyt esittely: Veiko Kespersaks on Suomen Kalligrafiayhdistys ry:n mestarijäsen. Tällä hetkellä hän johtaa menestyvää kalligrafiastudiotaan Lontoossa. Veikon uusin kirja “Flourish” on julkaistu vuonna 2021. Veikon tunneille voi osallistua omasta kalligrafian tasostaan riippumatta. Hänen intohimonsa opettamisessa on luoda innostava ilmapiiri, jossa jokainen opiskelija voi kasvattaa taitojaan ja oppia uusia, joskus odottamattomiakin asioita ja ulottuvuuksia.

Course: Fraktur Calligraphy
Teacher: Linas Spurga Jr.
Teaching language: English

Description: Fraktur is a blackletter style, which was first designed in the 16th century for the Holy Roman Emperor Maximilian I. Originally intended as a typeface today fraktur works as a calligraphic hand as well. Derived from the Latin fractūra, meaning “a break”, Fraktur is distinguished by fractured letter shapes and is one of the more diverse and interesting blackletter styles.

A short introduction: Linas Spurga Jr. is a calligrapher, graphic designer, and lecturer, who holds both BA and MA degrees at the Department of Graphic Arts of the Vilnius Academy of Arts. In his creative practice he is engaged in unconventional, experimental writing practices, uses unusual tools, and is interested in the history and philosophy of calligraphy.

Kalligrafiapäivät 2021

Kalligrafiapäivät pidettiin koronatilanteen vuoksi verkossa viikonloppuna 19.-20.6.2021. Osallistujia kolmelle eri kurssille oli reilu 40 henkilöä. Kurssit toteutettiin Microsoft Teamsin välityksellä Kankaanpään opiston toimesta.

Kalligrafiapäivien kurssien vetäjinä olivat kalligrafit Gaynor Goffe, Veiko Kespersaks ja Marika Koskimäki.

Gaynor Goffe / Italic

This course is suitable for all levels, from beginners to advanced, as much of the tuition is on a one-to-one basis as well as frequent group demonstrations. Italic is a key script for calligraphers, useful both in its basic form and in its many interesting variations.

Gaynor Goffe has been a professional calligrapher for 40 years. She works to commission and is well-known for teaching, including at the Roehampton Institute and at the Reigate School of Art & Design. She is a fellow of the Calligraphy & Lettering Arts Society, the Society of Scribes & Illuminators, an elected member of Letter Exchange and has taught widely throughout Europe, the USA and Japan.

Veiko Kespersaks /Moderni kalligrafia

”Mitä on moderni kalligrafia?” Tähän kysymykseen olen joutunut nykyään usein vastaamaan. Modernia kalligrafiaa on vaikea määritellä, koska niin moni tyylilaji sopii siihen. Copperplate ja spencerian ovat vanhoja, perinteellisiä kirjoitustyylejä, joita kirjoitetaan hiusterällä, samoin kirjoitetaan myös modernia kalligrafiaa. Kirjoitustyyli on näyttävää, joustavaa ja eri tilanteissa monipuolisesti käytettävää. Se on kalligrafian uusi tyylilaji, tyyli, jolla voi rikkoa perinteitä ja tehdä ihan oman näköistänsä kirjoitusta. Tällä tyylillä saat aikaan näyttäviä töitä ja sitä on helppo lukea.

Marika Koskimäki / Kaunis kirjoitus

Kaunis kirjoitus, korukirjoitus, kalligrafia, moderni kalligrafia – harrastukselle löytyy monta nimeä, mutta kaikki oppivat kirjoittamaan kauniisti. Tervetuloa oppimaan kaunista tekstausta ja kalligrafiaa erilaisin tekniikoin ja välinein. Kurssi alkaa peruskirjaimistoilla ja tasaterillä, joten kaikki pääsevät hyvin tutustumaan kalligrafian perusteisiin ihan alkeista saakka.