Valikko Sulje

Kalligrafiapäivät

Kalligrafiapäivät on jokavuotinen Kalligrafiayhdistyksen järjestämä tapahtuma kaikille kauniista kirjoittamisesta kiinnostuneille. Kalligrafiapäivät järjestetään vuosittain noin viikko ennen juhannusta. Työpajoja on tarjolla 3-5 erilaista ja opetusta on kaikentasoisille harrastajille.

Vuoden 2020 Kalligrafiapäivät jäävät väliin. Tälle vuodelle suunniteltu ohjelma on siirretty pidettäväksi la-ti 19.-22.6.2021. Ilmoittautumiset kursseille pysyvät voimassa. Mikäli ohjelmaan tulee muutoksia, ilmoitamme siitä hyvissä ajoin.

Kalligrafiapäivät 2021

Kirjaimet kuin koru

Kalligrafiapäivien kurssien vetäjiksi tulevat kalligrafit Gaynor Goffe, Veiko Kespersaks (apuopettajana Sirpa Mäenpää), Marika Koskimäki ja Tarja Luhta.

Gaynor Goffe

This course is suitable for all levels, from beginners to advanced, as much of the tuition is on a one-to-one basis as well as frequent group demonstrations. Italic is a key script for calligraphers, useful both in its basic form and in its many interesting variations. Exercises and projects will be given by Gaynor to lead each person forward at his/her own pace. The script(s) will be used in the layout and design of short texts including use of colour in the pen as well as the background.

Gaynor Goffe has been a professional calligrapher for 40 years. She works to commission and is well-known for teaching, including at the Roehampton Institute and at the Reigate School of Art & Design. She is a fellow of the Calligraphy & Lettering Arts Society, the Society of Scribes & Illuminators, an elected member of Letter Exchange and has taught widely throughout Europe, the USA and Japan. Her calligraphic interest lies particularly in exploring text relating to natural landscapes and incorporating calligraphy, carved stone and mixed media in exploratory works. She has written two calligraphy books and in 2000 she was awarded a lifetime achievement award by the Calligraphy & Lettering Arts Society. Her typeface ’Hamada’ was commissioned and digitized by Linotype in 2009.

Veiko Kespersaks (apuopettajana Sirpa Mäenpää)

”Mitä on moderni kalligrafia?” Tähän kysymykseen olen joutunut nykyään usein vastaamaan. Modernia kalligrafiaa on vaikea määritellä, koska niin moni tyylilaji sopii siihen. Copperplate ja spencerian ovat vanhoja, perinteellisiä kirjoitustyylejä, joita kirjoitetaan hiusterällä, samoin kirjoitetaan myös modernia kalligrafiaa. Kirjoitustyyli on näyttävää, joustavaa ja eri tilanteissa monipuolisesti käytettävää. Se on kalligrafian uusi tyylilaji, tyyli, jolla voi rikkoa perinteitä ja tehdä ihan oman näköistänsä kirjoitusta. Tällä tyylillä saat aikaan näyttäviä töitä ja sitä on helppo lukea.

Tekemällä ja harjoittelemalla syntyy luottamus omaan tekemiseen, jolloin kauneus ja kriittisyys ovat osa valmista tekstiä. Omia töitä kriittisesti katsomalla kalligrafi löytää visuaalisesti parhaat ratkaisut sommittelussa. Harjoitukset aloitetaan hienovaraisesti ja johdonmukaisesti muutamilla helpoilla perusteksteillä ennen kuin siirrytään visuaaliseen ja jännittävään osaan projektia. Silloin kirjaimet, sanat ja teksti ovat vierekkäin. Yhdistetään kirjainmuotoja niin, että niistä syntyy kokonaisuus. Sen jälkeen alamme rikkoa kaikkia sääntöjä! Työpaja on tarkoitettu niin kokeneemmille kuin myös kalligrafiaa aloitteleville.

Marika Koskimäki

Kaunis kirjoitus, korukirjoitus, kalligrafia, moderni kalligrafia – harrastukselle löytyy monta nimeä, mutta kaikki oppivat kirjoittamaan kauniisti. Tervetuloa oppimaan kaunista tekstausta ja kalligrafiaa erilaisin tekniikoin ja välinein. Kurssi alkaa peruskirjaimistoilla ja tasaterillä, joten kaikki pääsevät hyvin tutustumaan kalligrafian perusteisiin ihan alkeista saakka. Myös supersuositut Brush Lettering -kirjaimet tulevat tutuiksi kurssin aikana.

Sommittelun lomassa tehdään myös täytettyjä kirjaimia, joissa piirretään ulkorajat ohuella terällä ja lopuksi koristellaan sisäosat eri väreillä ja erilaisin tyylein. Kurssilla opit sekoittamaan itse omat tekstausmusteesi ja iloiset värit, joilla tehdään kauniita ja kirkkaita kirjaimia unohtamatta kultaustekniikoita, leimasimia, sinettilakkoja jne.

Katsellaan hieman historiallisia kirjaimia ja tutustutaan kalligrafiakirjoihin. Suunnitellaan pieni valmis työ oppien samalla tekstin sommittelua paperille, kuoriin ja kortteihin. Opitaan  tekemään muutamia erilaisia kauniita taustoja kalligrafiatöihin. Pienillä keinoilla saat runotaulun loistamaan herkästi. Samalla tutustutaan erilaisiin väreihin, kuten Pan Pastelleihin sekä tekstattavan paperitaustan värjäystekniikoihin. Kurssin puolivälissä mietitään, millaisen projektin haluat kurssin aikana tehdä. Voit valita esim. pienen ja helpon haitarikirjan taittelemisen. Tähän liitetään kauneimmat itse tekstaamasi kirjaimet. Muita vaihtoehtoja ovat mm. kirjantuunaustekniikalla tehtävä vanhan kirjan aukeaman sommittelu, kalligrafinen unisieppari, runotaulu seinälle, sekatekniikkaprojekti tai pienen kalligrafisen riippuvan tai pöytäkoristeen valmistus. Voit myös tehdä kurssin aikana oman projektisi, johon saat vinkkejä ja apua. Kurssi sopii sekä vasta-alkajille että kursseja jo käyneille.

Tarja Luhta

Monogrammi eli nimikirjainsommitelma on kirjaimia yhdistelemällä luotu symboli. Kirjaimet liitetään yhteen siten, että ne tavallaan näyttävät yhdeltä kirjaimelta. Monet hallitsijat ovat käyttäneet rahoissa ja mitaleissa monogrammeja kasvokuvan sijaan. Tunnettu monogrammi on esimerkiksi X- ja P-kirjaimet yhdistävä Kristus-monogrammi. 

Tässä työpajassa siis punotaan kirjaimia toistensa lomaan, yhdistellään, kieputellaan ja lisätään koristeaiheita, jos on tarpeen. Pääasiassa piirretään lyijykynällä, väritetään puuväreillä ja hiusterää ja mustetta tarvitaan myös. Eri kirjaintyylit kietoutuvat yhteen uusiksi kuvioiksi värien kera tai ilman.

Monogrammeja on kirjailtu liinavaatteisiin, niitä on merkattu arvovaatteita ja -esineitä ja niistä voidaan sommitella koruja. Nykyisin niitä nähdään usein hääkutsuissa ja melkein aina valmiista fonteista yhdisteltynä. Mepä teemme ne itse!